30 Mart 2012 Cuma

Sultan Tatlısı. ( Schlagsahne Tatlısı. )

Sultan tatlısı.

Harika bir tatlı, bu güne kadar ikram ettiğim herkez çok beğendi. Neden daha önce blog sayfamda paylaşmadım diye biraz düşündüm açıkcası. Galiba fotoğraflamaya fırsat bulamadığım için.
Bu tatlıyı Afra ve minik oğlu Abdullah Erkam için hazırladım. Gecen hafta bebek görme ziyaretine gittik,  Afra  yemekleri hazırladı, bende tatlıyı hazırlayıp götürdüm. Güzel bir paylaşım oldu. Bol sohbetle birlikde, minik Erkam la vakit geçirmek çok güzeldi. Adıgüzel ailesine teşekkür ederiz, en kısa zamanda onlarıda bize bekleriz. Allah, onları  evlatları ile bir ömür boyu sağlıklı, mutlu eylesin...



Sultan tatlısı.



Kek tarifi :
5 yumurta.
1 su bardağı toz şeker.
1,5- 2 su bardağı un.
1 paket kabartma tozu.
1 paket vanilya şekeri.


Malzemelerin hepsini sıra ile mikser yardımı ile güzelce  çırpalım.  Pişireceğimiz tepsimize yayalım ve 180C* de yaklaşık yarım saat kadar pişirelim.



Sultan tatlısı.



Ara dolgu kreması :
2 paket süt kreması.
2 paket krema sertleştirici.
2 paket vanilya.
yarım  kutu mascarpone ( 100gr )
1 küçük kutu Quarg ( 250gr) süzme yoğurt.
yarım çay bardağı toz şeker.

Önce krema, toz şeker, vanilya, krema sertleştirici yi mikserla güzelce cırpalım. ( Süt kreması buzdolabindan olmalı yoksa kesilir. ) Tamamen katılaşınca içrisine diğer malzemeleride ekleyelim tekrar cirpalım. Ara dolgu kremamız hazır olmuştur.
Eğer bu malzemeler bende yok diyorsanız. 2 paket krem şanti yi hazırlayıp ara dolgu kreması olarak kulanabilirsiniz. Ben bu şekilde hiç denemedim...



Sultan tatlısı.


Kekimizi tarife göre pişiriyoruz, soğutuyoruz, ortadan ikiye bölüyoruz. Bir katını tepsimizin altına yerleştiriyoruz, üzerine hazırladığımız ara dolgu kremasını yayıyoruz. Kekimizin diğer yarısınıda kremanın üzerine yerleştiriyoruz. Daha önceden azırlayıp soğuttuğumuz şerbetimizi azar azar ve orantılı şekilde kekimizin üzerine ve yanlarından aşağıya geçecek gibi döküp, çektiriyoruz. Şerbeti fazla olmamalı, ( Eğer şerbetin yeterli olduğunu düşünüyorsanız hepsini kullanmaya bilirsiniz. ) Aslında pasta kıvamında bir tatlı.


Sultan tatlısı.


Şerbet :
2 su bardağı toz şeker.
2 su bardağı su.
1 tatlı kaşığı limon suyu.

Şeker ve suyu tencereye koyalım. Kaynama noktasına gelince limon suyu ilave edelim ve on dakika kaynatalım. Şerbetimiz hazır, soğumasını bekliyelim.

Üzerine bol hindistan cevizi serpelim.

Afiyet olsun...

24 Mart 2012 Cumartesi

Tereyağlı Kurabiye. ( Kuru Üzüm, Hindistan Cevizi, File Fındık-Badem Karışım )

Tereyağlı kurabiye.



Bu güzel kurabiyeleri, Almanya ya ilk geldiğim sene tatmıştım ve çok beğenip tarifini almıştım. O zamanlar  Emel mutfakta değildi:))) Neredeydi diye merak ediyorsanız ?  Eşim, gezmeyi çok sevdiği için genelde dişarıda gezme, geldiğim ülkeyi tanıma turlarındaydım. Neyse, tarifi aldım hemen eve gidip birebir ölçüde uyguladım. Aslında pekde ümitli değildim, kurabiyeleri pişirdim ve tadına baktım. Tek kelimeyle harikaydı. Aslında beni mutfak konusunda cesaretlendiren, yeni tarifleri denemeye sevkeden bu tarz kolay pişirilen yiyecekler oldu. Birde çevremde çok becerikli ve hamarat kişilerin bulunması galiba. ( Kayın validem ve onun arkadaşları, mutfak konusunda tanıdığım en maharetli kişilerdir. Ve benim becerikli arkadaşlarım, hemen hemen hepsi bir mutfak mucidi diyebilirim:)) O günlerde kendime bir mutfak felsefesi geliştirdim. Yapamam, pişiremem diye karamsarlığa düşmemek, cesur olmak. Sonrasında, murfağa geçip iç güdülerim doğrultusunda katıp karıştırıp tarifleri uyguladım ve her tarife kendimden birşeyler ekledim. Sonuç olarak bazı istisnai durumlar dışında hiç hüsrana uğramadım diyebilirim...

Bu tarifi eski, lezzeti harika kurabiyeleri; Bir arkadaşım için pişirdim. Arkadaşım çok kısa zaman önce babasını kaybetti. Babasına olan son vazifesini yerine getirmek için Türkiye ye gitti ve geçen hafta evine döndü. Bizde bir gurup arkadaş baş sağlığı dilemek ve üzüntüsünü paylaşıp, hafifletmek için ziyaretine gittik. 
Rabbimiz kaybettiğimiz yakınlarımıza Rahmet, geride kalanlarada sabır ve sağlık nasıp etsin. Bu ziyaretler beni çok üzüyor, teselli edecek bir kelime, cümle kurmak çok zorlaşıyor :(((

Bizler belki birini kaybettiğimizde hatırlıyoruz Bakara suresi 156. ayeti, aslında hayatımızı bu ayete göre tanzim etmeliyiz. 
Onlar ki; kendilerine bir musibet isabet ettiği zaman: Biz muhakkak ki Allah dan geldik ( o na ulaşmak ve teslim olmak için yaratıldık) ve muhakkak o na döneceğiz ( ulaşacağız ). Derler.
İnna lillahi ve inna ileyhi raciun. Bakara suresi 156. ayet...

Aziz olan Allah doğruyu söyler...

Tereyağlı kurabiye.



Malzemeler :

1 paket 250 gr tereyağ.( Oda sıcaklığında.)
2 yumurta.
1 çay bardağı sıvı yağ.
7-8 yemek kaşığı toz şeker.
1 paket kabartma tozu.
yarım kg un. (  göz kararı kullamakda fayda var.)

Bu orjinal tarif.
tarifin orjinalinde aslında  1yumurta beyazını ayırıp, kurabiyeleri hazırlayıp önce yumurta beyazına sonrada dövülmüş cevize batırıp öyle pişiriyorsun.

Ben yukarıda yazmış olduğum tarife :
1 çay bardağı hindistan cevizi.
1 çay bardağı kuru üzüm.
1 çay bardağı file fındık, badem karışımı.
1 paket vanilya şekeri.
2 çorba kaşığı kadar yoğurt.
Üzeri için pudra şekeri.
ekledim.

Tereyağ, sıvıyağ, yumurta, toz şekeri bir karıştırma kabında güzelce elimizle karıştıralım. Bu karışıma vanilya, yoğurt ekleyelim. Un ve kabartma tozunu aşamalı olarak ilave edelim. Kulak memesi kıvamına gelince diğer malzemeleride ekleyip güzelce karıştıralım.
 İstediğimiz büyüklükde yuvarlayıp, tepsimize aralıklarla dizelim.
 180 C* Hafif pembeleşene kadar pişirelim. Fırından çıkartıp sıcak sıcak pudra şekeri serpelim.

Tereyağlı kurabiye.


Afiyet olsun...


18 Mart 2012 Pazar

Yoğurtlu, Havuç Salatası- Mezesi.

Yoğurtlu, havuç salatası-mezesi.


Misafirlerim gelecekse eğer, ilk aklıma gelen salata türlerinden biridir havuç yoğurtlaması. Beş çayının yanında salata niyetine, akşam yemeği sofralarımdada meze olarak hazırlıyorum. Hemen hemen her misafir soframda mevcuttur. Misafirlerim tarafındanda oldukca beğenilir. Çok sık hazırlamamdaki en büyük etken bu olsa gerek.
Bizim ev halkıda bu salatayı çok severek tüketiyor. Hatta soraki güne kalırsa üzerine biraz daha yoğurt ekleyip karıştırıyorum. Lezzetinden hiç bir şey eksilmiyor, hatta dahada lezzetleniyor diyebilirim.
 Diğer  bir sebebide burada yani Almanya da her mevsim lezzetli havuçlar bulabiliyoruz, fiyatı her zaman kesemize uygun oluyor. Mesele bizim evde havuç her daim buzdolabımızda olan bir sebze. kızlar ve babaları  canları istediğinde bir havuç soyup kıtır kıtır yiyorlar:))
Hazırlaması ve pişirmesi çok kolay bir salata. Sağlıklı, besleyici, lezzetli ve serinletici... daha ne olsun havuç ve yoğurt birleşince ortaya bu yazdıklarım çıkıyor :))
Bilmeyen, pişirmeyen yokdur herhalde. Ben size yinede çok daha sık hazırlayıp ikram etmenizi tavsiye ediyorum...
Veee kızlarım ileride benim yöntemimle havuçlarını yoğurtlasınlar diye, hemen kendimce tarifimi yazayım :))



Havuç yoğurtlaması.


Malzemeler :
Yarım kg havuç.
Yarım kg yoğurt.
1-2 diş sarımsak.
Çok az sıvı yağ.
Çok az zeytinyağ.
Tuz.

Havuçlarımızı yıkayalım, soyacak yardımı ile güzelce tıraşlıyalım, rendeleyelim. Tavamıza çok az sıvı yağ koyalım, havuçlarımızı ekleyelim ve tuzumuzuda serpelim güzelce orta hararetli ocakda kavuralım. Kavrulan havuçlarımızı soğuması için kenarda bekletelim.
Sarımsaklarımızı soyalım ve tuz ekleyip ezelim. Büyükce bir kapaklı kaseye sarımsaklarımızı, yoğurdumuzu koyalım ve güzelce karıştıralım. ( Pürüzsüz bir karışım olmalı ) bu karışıma ılık haldeki kavurduğumuz havuçlarımızı ekleyelim ve yavaşca çok hırpalamadan yoğurdumuzla, havucumuzu karıştıralım. Bu aşamada tadına bakalım tuz ayarını, yoğurdun kıvamını konturol edelim. Tadı, kıvamı yerindeyse servis tabağımıza yerleştirelim.
Üzerine sızma zeytinyağ gezdirelim. İstediğimiz şekilde süsleyelim. ( maydanoz, dereotu, taze nane, pulbiber ) kullanabiliriz.

Afiyet olsun...

16 Mart 2012 Cuma

Havuçlu, Kuru Üzümlü,Goji Berry, Elmalı Kek.


Havuçlu, elmalı kek.


Bugün hava Almanya da 19 dereceydi, güneş uzun bir aradan sonra hem içimizi, hemde dışımızı ısıttı. Bizde bu gün itibarı ile, ufaklıkla beraber park sezonunu açmış bulunuyoruz. Çok güzel, eğlenceli bir gün geçirdik. Biz hanımlarla açık havada çay keyfi yaptık, çocuklarımizda uzun bir aradan sonra doyasıya koşup oynadılar:))
Sabah sevdiğim bir arkadaşımın kahvaltı sofrasına konuk oldum önce. ( Muhteşem bir sofraydı ) sonra eve geldim, çabucak bu keki pişirdim. Eee park sezonunu açıyoruz tatlı bir şey olmalı diye düşündüm. Telaşe yapıp hazırlık işine hiç girmedik bu gün. Parkın yakınındaki pizzacımızdan çocuklarımız ve kendimiz için pizza aldık. Çocuklar daha ne isterki; sevdiği arkadaşları, kocaman bir park, pizza ve meyve suyu daha ne olsun.
Sonuç, yorgun ve mutlu bir çocuk, bu manzarayı geçen seneden iyi tanıyorum :))

Allah ım verdiğin bütün nimetler için, sağlık ve afiyet için şükürler olsun.
Rabbimiz bizi doğru yola ilet, nimet verdiklerinin yoluna, gazaba uğramış, sapmışların yoluna değil...  
 ( Fatiha suresi 6-7 )



Havuçlu, elmalı kek.


Malzemeler :

4 yumurta.
1,5- 2 su bardağı toz şeker. ( şeker kıvamını damak tadınıza göre ayarlamanızı tavsiye ederim. )
1 kutu 200gr süt kreması ( schlagsahne)
1 su bardağı sıvı yağ.
1 paket vanilya şekeri.
1 paket kabartam tozu.
un. göz kararı.
1 limon kabuğu rendesi.( mümkünse  bio limon olsun, bio olmayan limonların dış kabuklarında insan sağlığına zararlı kimyasallar varmış.)
2-3  orta boy havuç ( soyulmuş,rendelenmiş )
1 çay bardağı kuru üzüm.( ıkıl suda 5 dakika bekletilmiş )
yarım çay bardağı goji berry. ( kurt üzümü vada çin üzümü isminde sağlıklı bir kuru meyve ) olmasada olur, ben evde olduğu için kullandım.
yarım çay bardağı iri kırılmış ceviz. ( kekin içine )
yarım çay bardağı iri parçalanmış ceviz ( üzerine )
4-5 tane elma. ( soyulmuş, minik kare kare doğranmış.)
2 çorba kaşığı esmer şeker. ( elmaların üzerine serpilip, karıştırılıp, yarım saat bekletilecek )

Havuçlu, elmalı kek.


Yumurtalarımızı, toz şekerimizi ve vanilya şekerimizi mikserle güzelce çırpalım. ( Şeker eriyip, yumurtalar köpürene kadar.) Süt kremamızı, sıvı yağımızı da ekleyip çırpalım. Bu karışıma un ve kabartma tozumuzu aşamalı olarak ilave edelim ve mikserimizin düşük devirinde unumuz karışana kadar çırpalım. Mikserimizi bu aşamadan sonra kullanmıyoruz.
Kek hamurumuzun içine diğer malzemelerimizi de ilave edip ( Goji berry, kuru üzüm, rende havuç, limon kabuğu rendesi, ceviz içi ) Spatula ile karıştıralım. Bu karışımı yağladığımız tepsimize dökelim ve üzerini düzeltelim. Esmer şekerde beklettiğimiz minik doğradığımız elmalarımızı da kekimizin üzerine orantılı bir şekilde yerleştirelim. Buz dolabından aldığımız tereyağımızı minik doğrayalım ve elmalarımızın üzerine orantılı olarak yerleştirelim. Cevizlerimizi de serpelim.


Havuçlu, elmalı kek.


Goji berry- kurt üzümü-çin üzümü.

Önceden ısıtılmış fırında önce 200 C* 10 dakika sonra 180C* yaklaşık 30-40 dakika pişirelim. ( Pişirme süresi ve ısı derecesi konusunda kendi fırınınızı göz önünde bulundurun.)
Soğudukdan sonra kare kesip servis yapalım, ben acelem olduğu için ılık halde kestim, bu aşamada biraz sıkıntı yaşadım...

Havuçlu, elmalı kek.


Afiyet olsun...

15 Mart 2012 Perşembe

Patatesli, Soğanlı Tavuk İncik...

patatesli, soğanlı, tavuk incik.


Patatesli, tavuk incik, yine bu gününden bir tarif olacak. Yemeğimizi bizim ufaklıkla birlikde hazırladık. Patatesleri soydu doğradı, sos pişerken karıştırdı, pilavımızı kavurdu ve salatamızın sosunu hazırladı. Berin yine çok eğlendi :))) Beni soracak olursanız dişlerimi sıkmakdan başım ağrıyor:(((  Bizde durumlar bu ara böyle, bizim ufaklığın sıkılan canı, mutfakta stres atıyor. Bakalım bu durum daha nekadar sürecek...
 Yemeğimiz kolay, lezzetli ve besleyici, tavuk sevenlere tavsiye ederim. Ben çok beğendim, hatta ekmeğimi suyuna banarak yedim desem yalan olmaz:))
 Ben bu yemeği farklı bir pişirme aparatında hazırladım, daha önce de bazı tariflerimde kullandim. Özellikle evde hazırladığım lahmacunlarımı onda pişiriyorum. Birde tepsisi var bu aparatın bu tarz yemeklerimide bu tepside hazırlıyorum. Ben yemeğimin tarifini fırında pişirecekmiş gibi yazacağım. malum bu alet herkezde olmayabilir...


Tavuk incik.


Malzemeler :
1 kg tavuk incik. ( Yıkayalım ve suyunu süzdürelim.)
1 kg patates. ( Soyalım, yıkayalım, doğrayalım )
3 tane orta boy kuru soğan. ( Soyalım, yıkayalım, yarım ay şeklinde irice doğrayalım.)
2-3 diş sarımsak. ( 1 diş salçalı sos için, 1-2 diş de soğanlarla bereber ilave edilevek.)
taze çekilmiş karabiber.
tuz.

Sos :
bir çorba kaşığı silme biber salçası.
yarım çorba kaşığı silme domates salçası.
taze çekilmiş karabiber.
pulbiber.
kekik.
biberiye.
sıvı yağ.
tuz.
kaynamış su.

Önce fırınımızı 200-250 C* açalım. Hazırladığımız tavuklarımızı tepsimize dizelim, biraz sıvı yağ gezdirelim, biraz tuz ve taze çekilmiş karabiber serpelim ve fırına verelim. Yaklaşık 10-15 dakika kadar pişirelim. Hazırladığımız soğan ve patatesleri de bir kapta biraz tuz serperek harmanlayalım. Pişmekde olan tavuklarımızın üzerine, yanlarına yerleştirelim. Tekrar fırına verelim ve patatesler yumuşayana kadar pişirelim.
Bu arada küçük bir tencerede biraz sıvı yağ ile salçalarımızı kavuralım, sarımsak ve baharatlarımızı ilave edelim. Göz kararı kaynamış su ekleyelim ve pişirelim. Bu sıvı haldeki sosumuzu fırında pişmekde olan patatesli tavuklarımızın üzerine dikkatli bir şekilde dökelim.  Tekrar fırına verelim 10-15 dakika kadar pişirelim.


Patatesli, tavuk incik.


Afiyet olsun...

13 Mart 2012 Salı

Spaghetti Bolognese. ( Kıymalı Makarna )

Spaghetti bolognese.

Bu gün okuldan gelen kızlarımın kısmetine bu lezzetli makarna çıktı. Meşhur spaghetti bolognese, her zaman beğenilen bir İtalyan spezialli. Bizler kısaca kıymalı makarna desekde, içerisine katılan bazı baharatlar sayesinde farklı bir lezzet çıkıyor ortaya. Sonuçta  makarna deyip geçmemeliyiz. Bir kere hazırlaması ve pişirmesi çok kolay, çok lezzetli ve sosundaki kıyma ve sebzeler sayesinde çok da besleyici. Bildiğim hiçbir çocuk resimdeki makarnaya hayır demez :))


Kıymalı makarna.


Malzemeler :

1 paket 500 gr lık spagetti. ( Barilla n.5 )

kıyma 300 gr kadar.
2 tane orta boy kuru soğan.
2 tane orta boy sivri biber.
2 tane orta boy kırmızı biber.
3-4 tane orta boy domates.
2-3 diş sarımsak.
1 çorba kaşığı bier salçası.
yarım çorba kaşığı domates salçası.
taze çekilmiş karabiber.
pul biber.
1 çay kaşığı kekik.
yarm çay kaşığı fesleğen.
tuz.
maydanoz.
2 su bardağı kadar haşladığımız makarnanın suyundan.
parmesankäse (parmesan peyniri ) isteğe bağlı,  bizim kızlar pek sevmedikleri için ben kullanmadım.


Büyükce bir tencerede makarnalarımızı tuzlu suda haşlayalım. Piştiğine emin olduğumuz makarnalarımızı süzelim.( 2-3 su bardağı haşlama suyundan ayıralım, sos için kullanacağız.) Tenceremize bir çorba kaşığı kadar tereyağ ve birazda sıvıyağ koyalım eritelim, süzdüğümüz makarnalarımızı tenceremize bırakalım ve karıştıralım. Tenceremizi ocakran alalım.

Sos için :
 Kuru soğanlarımızı minik doğrayalım yada mutfak robotunda sulanmayacak şekilde çekelim. Tenceremize biraz sıvı yağ ve soğanlarımızı koyalım, kavurmaya başlıyalım. Biraz kavrulunca kıymamızı ilave edelim, sürekli karıştıraral kavurmaya devam edelim. Minik doğradığımız biber ve sarımsaklarımızıda ekleyelim, bir sürede bu şekilde kavuralım. Robotda çektiğimiz domateslerimizi, salçalarımızı, baharatlarımızı, tuzumuzu da ilave edelim, karıştıralım. iyice kavrulduğundan emin olduğumuz sosumuza ayırdığımız makarna suyundan göz kararı ilave edelim. Ocağımızın altını kısalım, tenceremizin kapağını kapatalım ve uzunca bir süre sosumuzu pişirelim. ( Nekadar uzun pişerse okadar lezzetli olacağını düşünüyorum.) Arada konturol edip karıştıralım, eğer sosumuzun suyu azalmış ise su ilave edelim.

Spaghetti bolognese- kıymalı makarna.

Servis tabağımıza makarnamızdan bir miktar koyalım, üzerine blognese sosumuzdan istediğimiz kadar ilave edelim. Üzerine maydonoz serpelim ve sıcak servis yapalım.


kıymalı spagetti.


Yemeğe başlamadan önce makarnamızı güzelce karıştıralım, böylece sosumuzun lezzeti makarnamızla bütünleşecek ve damak tadımıza fazlası ile hitap edecek :))
Afiyet olsun...

10 Mart 2012 Cumartesi

Raffaello Pastası, Beyza ya özel sofra. ( 6 Mart Beyza nın doğumgünü )

Berin in ablası Beyza  için hazırladığı pasta.

Bizler ailece, çocuklarımıza öyle şaşalı doğum günü partileri yapmıyoruz. Ama çocuklarımız için de, bizim içinde onların doğduğu gün çok önemli. Çocuklarımızı bize bağışladığı için, sağlıklı ve mutlu çocuklar oldukları için Rabbimize nakadar şükür etsek azdır diye düşünüyorum. O gün aile içinde, doğum günü olan çocuğumuza biraz daha fazla ilgi ve alaka gösteriyoruz:)) Sağolsunlar bizim kızlarımızda zaten fazla bir şey talep etmiyorlar. Doğum günü çocuğuna  özel bir pasta ve o gün onların sevdiği ve istediği yiyecekler, eh birde küçük bir hediye oldumu mutlulukdan uçabiliyorlar :)) Kanaatkar çocuklarımız var çok şükür...

Beyza nın 16. yaş günü pastası.

Pastayı bizim ufaklık Berin hanımla birlikde hazırladık. Berin için çok eylenceli, benim için se oldukca sıkıntılı bir mutfak macerası oldu galiba :))) Nerdeyse 1 ay önce başladı ablamın pastasını ben pişireceğim demeğe :((  Birde ben mutfakta çocuklarla bir şeyler pişirecek kadar sabırlı değilim galiba. Yada bizim ufaklık çok atik ve tez canlı hızına yetişmek neredeyse içkansız. Pastayı hazırladık ama gelin birde bana sorun nasıl hazırladık, şaka gibiydi inanın :))
Hamaratlığından ve becerikliliğinden dolayı Berin e teşekkür ederim, minik kuşuma kocaman bir aferin:)))

Raffaello Pastası :

Kek Hamuru :
5 yumurta.
200 gr toz şeker.
220 gr un.
1 paket vanilya şekeri.
1 paket kabartma tozu.

Yumurta, toz şeker ve vanilya şekerini mikserle güzelce çırpalım. ( Şeker eriyip, yumurta kabarana kadar.)
Un ve kabartma tozunu ilave edelim, mikserin düşük devirinde karıştıralım. Pişireceğimiz kalıbı yada tepsiyi yağlıyalım ( Pişirme kağıdıda kullanabiliriz.) Ben dikdörtgen borcam kullandım. Kek hamurumuzu, tepsimize yayalım.
180 C* Yarım saat kadar pişirelim, kürdan testi yapalım. Fırından çıkarttığımız kekimizi soğuması için bir kenarda bekletelim.

Dolgu Kreması :
3 kutu çiğ krema. ( schlagsahne )- ( 1 kutusu 200 gr )
3 paket krema sertleştirici. ( sahnefest )
1 çay bardağı toz şeker.
2 paket vanilya şekeri.
500 gr Quark ( süzme yoğurt.)
1 çorba kaşığı taze limon suyu.
2 kutu konserve mandalin. ( 300 gr lık )
1 kutu faffaello. ( 200 gr lık paket )

Öncelikle çırpma kabımıza krema larımızı, krema sertleştiricimizi, vanilya şekerimizi, toz şekerimizi koyalım ve krema katılaşana kadar çırpalım. Bu karışıma Quark ( süzme yoğurt ) limon suyumuzu da ilave edelim ve mikserle çırpalım. Süzülmüş mandalinlerimizi ( eğer çok iri iseler ikiye bölelim ) ve faffaello larımızı elimizde kıralım ve karışıma ilave edelim bu aşamada artık mikser kullanmıyoruz. Spatula yardımı ile güzelce karıştırıyoruz. Raffaello dolgu kremamız artık hazır.

Soğuyan kekimizi bıçak yardımı ile ikiye bölelim. Bir katını tepsimizin tabanına yerleştirelim. Arasına hazırladığımız dolgu kremanın 4 / 3 güzelce yayalım, kekimizin diğer yarısınıda  kremamızın üzerine yarleştirelim. Kalan doldu kremamınıda  üzerine güzelce yayalım.

 Not : Ben pastamı akşamdan hazırladım ve bu aşamada bıraktım. Üzerine streç le kaplayıp dolaba koydum. Süsleme işimi sonraki güne bıraktım. ( Süslü bir pastayı muhafaza etmek daha zor ve üzerini süslediğimiz şekerler erime yapabiliyor.)

Sonraki gün 1 paket kremşanti yi üzerindeli tarife göre çırpalım. ( Ben pasta kreması kullandım, orjnal tarifte kremşanti vardı) Kremşantimizin bir kısmını pastamızın üzerine güzelce sıvayalım. Kalan kremşantimizi sıkma torbası vada pasta şiringası yardımı ile istediğimiz şekilde süsleyelim.

Beyza nın sofrası.


Beyza ya özel sofra...


 Sofra yı Beyza cık için hazırladım, onun sevdiği ve istediği yiyecekler. Biz sofraya oturmadan önce çok sevdiği arkadaşı Betül de bize katıldı, Beyza çok mutlu oldu.
Bakalım Beyza ne istemiş :
patates kızartması ( pommes firites )
tavuk nuggets.
zeytinli yeşil salata.
krautsalat ( beyaz lahana salatası.)
salatalık turşusu.
patates salatası.

Birde menümüzde şehriyeli, bol naneli, yoğurt çorbamız vardı. Eşim  ogün çok hastaydı :(( Bronşit başlangıcı teşhisi ile penicillin iynesi ve ilaçları ile istirahat etmek zorundaydi ve aile içi organizasyonumuza katılamadı :(( Onun içinde yoğurtlu hasta çorbası pişirdim, şifa olsun diye ...

Hasta çorbası.

Afiyet olsun...

7 Mart 2012 Çarşamba

Peynirli, Salçalı, Yumurta.

Peynirli, salçalı, yumurta.

Tavada yumurtayı, geçenlerde okuldan eve boş dersi olduğu için gelen; geldiğinde ogünün yemeğinin pişmediğini gören Beyza cık için pişirdim. Yüz ifadesini  görmeliydiniz :))) Tamamen memnunsuz bir ifade. Neyse bende pek oralı olmadım, bişeyler atıştır mutfak orada evimizde herşeyimiz var çok şükür dedim. Baktım pek keyfi yok, önüne bir şeyler koymasam yemiyecek. Hemen çabucak bu yumurtayı pişirdim, beraber yedik. Kızarmış ekmek, domates, salatalık ve zeytin eşliğinde tadı gerçekten çok güzeldi. Neyse aslında tariflik bir şey değil ama madem kızlarım ileride benim yöntemlerimle yemek pişirecek tarif etmeden geçmeyeyim:)))

Peynirli, salçalı, yumurta.



Malzemeler :

1 küçük su bardağı beyaz peynir. ( ufalanmış )
1 tatlı kaşığı biber salçası.
3 yumurta.
1 tatlı kaşığı tereyağ.
tuz.
taze çekilmiş karabiber.
pulbiber.
kekik. ( çok az )

Peynirli, salçalı, yumurta.

Tavamızı ocağımızın üzerine koyalım, tereyağımızı tavamıza bırakalım ve erimesini bekliyelim. Ufalanmış beyaz peynirimizi ekleyelim ve yavaşca karıştırarak hafif kavuralım. Bu karışıma salçamızıda ilave edelim ve peynir va salçanın iyice karışmasını sağlıyalım. Tavamıza üç yumurta kıralım, tuzumuzu ve baharatlarımızı serpelim. Güzelce karıştıralım, yumurtaların iyice pişmesini sağlıyalım.
 Servis tabağina yerleştirelim, sıcak sıcak ikram edelim. ( Aslında ben bu tarz tavada pişen yiyecekleri tavanın içinden yemeği saverim, nedendir bilmem daha lezzetli gelir bana :))


Peynirli, salçalı,yumurta.


Afiyet olsun...

3 Mart 2012 Cumartesi

Yufka Arasında, Sebzeli, Lor Peynirli Makarna. ( Sebzeli Makarna Böreği.)

Sebzeli, makarna böreği.

Yine bu günden uyduruk bir tarif :)) Uyduruk diyorum, beni tanıyanlar bilirler, nekadar çok katıp karıştırdığımı. Tamamen doğaçlama ortaya çıkan sebzeli, makarnalı böreğim. Dün menüde kavurma makarna vardı, sarımsaklı yoğurt eşliğinde. Nerdeyse yarısı kaldı bu güne, biliyorumki bizim kızlar aynı makarnayı tekrar yemek istemeyecek. Daha dün aklıma koydum bu makarnayı değiştirip yadirmeliyim diye :)) Bu sabah buzlukda bulunan 3 tane yufkayıda çıkardım. Ama hala aklımda net bir şeyde yok yani.  Kahvaltı, çay keyfi derken murfağa geçip yemek hazırlama vaktim geldi. Sonrasında ortaya bu harika lezzet çıktı. Bende bu böreği derneğimizdeki öğretmenlere götürdüm. Bence tadı çok güzeldi, artık bu böreği ikramlıklar listeme aldım.  Misafirlerime gönül rahatlığı ile hazırlayabilirim...

Sebzeli, makarna böreği için kavrulacak sebzeler.



Malzemeler :
haşlanmış makarna.
3 tane yufka.
1 su bardağı lor peyniri.  ( her çeşit peynir olabilir.)
3 yumurta.
200 gr çiğ krema. ( schlagsahne )
1 büyük boy havuç.
1 büyük boy patates.
1 orta boy beyaz kabak.
biraz sıvı yağ.
tuz.
taze çekilmiş karabiber.
pul biber.
bir tutam maydanoz.
bir tutam dereotu.

sos:
1 su bardağı yoğurt.
1 su bardağı süt.
1 yumurta.
tuz.
cok az sıvı yağ.

Üzerine :
susam.
çörekotu.

Sebzeli, makarna böreğinin ara katı.


Öncelikle sebzelerimizi rendeleyelim, tavamıza koyalım biraz sıvıyağ, tuz ve baharatlarımızı da ekleyelim ve güzelce kavuralım. Kavrulan sebzeleimizi soğuması için bir süre bekletelim.

Haşlanmış makarnamızı bir karıştırma kabına koyalım. Üzerine yumurtalarımızı kıralım, peynir, krema, minik doğranmış maydanoz ve dereotumuzu da ekleyip karıştıralım. Bu karışıma kavurduğumuz sebzelerimizi de ekleyip güzelce karıştıralım.

Sos bölümündeki malzemelerimizide bir kapta çırpalım.

Tepsimize pişirme kağıdı serelim, yufkamızın bir tanesini tapsimize serelim.  Sosumuzdan az bir mikrar yufkamızın üzerine serpelim. Hazırladığımız sebzeli makarnamızın yarısını bu yufkanın üzerine orantılı bir şekilde yerleştirelim.

İkinci yufkamızıda tepsimize yerleştirelim, ( Bu yufkanın üzerine sos dökmüyoruz.) Kalan makarnalı harcı ikinci yufkanın üzerine orantılı bir şekilde yayalım. Son yufkamızıda tepsimize yerleştirelim, hazırladığımız sos dan üzerine bol bol yayalım, susam ve çörek otu serpelim.
 Vakit varsa, yarım saat kadar dinlendirelim. 200C* Altı, üstü güzelce kızarana kadar pişirelim...
Sebzeli, makarna böreği.


Afiyet olsun...

2 Mart 2012 Cuma

Pırasa Tepsisi. ( fırında, pırasalı auflauf )

Fırında pırasa.

Bu tarif, blog sayfasını çok beğenerek takip ettiğim  ilahitatlar.blogspot.com  dan. Pırasanın her çeşitini severim, özellikle hamur isleri ile birleşince dahada çok severim. Bu tarifi ilk gördüğümde mutlaka denemem lazım diye düşünmüştüm. Çünkü daka önce bu tarife benzeyen bir pırasalı kek pişirmiştim.  Çok beğenilmişti, çevremdekilerden bayada istek almıştı. Daha önceki tarifimde pırasalar çiğden ilave ediliyordu. Bu tarifte ise pırasalar önceden sıvı yağ ile kavruluyor. Bence her iki tarifte çok başarılı, benim gibi pırasa sevenler varsa tavsiye ederim. Çay sofralarınızda oldukca şık duracağını düşünüyorum...

Fırında pırasa.


Ben tarifde biraz değişiklik yaptım, orjinal tarifi merak edenler arkadaşımızın blog sayfasına uğrayabilir...

Malzemeler :

1kg pırasa ( küçük doğranmış.)
yarım çay bardağı sıvı yağ.
100gr tereyağ. ( oda sıcaklığında.)
3 yumurta.
1 su bardağı yoğurt.
1 paket kabartma tozu.
tuz.
taze çekilmiş karabiber.
pul biber.
un, ben göz kararı kullandım. ( yarım kg kadar.)


Pırasa tepsisi.


Pırasaları ayıklayalım, yıkayalım, minik minik dorayalım. Ben doğradıktan sonrada bir su yıkıyorum, yeşil yaprakların arasında toprak olabiliyor. Sıvı yağda, biraz tuz ilave ederek kavuralım. Suyunu salıp tekrar şekene kadar kavurmaya davam edelim, ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.


Fırında pırasa.



Yumurta, yoğurt, tereyağını mikser yardımı ile çırpalım. Tuz, karabiber, pulbiber ekliyelim. Un ve kabartma tuzunuda ilave edelim karıştıralım. Soğuyan pırasalarımızıda bu karışıma ekleyelim ve spatula yardımı ile güzelce karıştıralım. Tepsimize pişirme kağidi serelim ve pırasalı karışımı tepsimize yayalım, üzerini düzeltelim.
180C*  Soğuk fırına koyalım, yaklaşık 45-50 dakika pişirelim.
 İstediğimiz şekilde keselim ve ılık servis yapalım.


Pırasa tepsisi.

Afiyet olsun...

1 Mart 2012 Perşembe

Kuru Yufkadan Gözleme. ( Lor Peynirli, Maydanozlu-Sucuklu, Kaşar Peynirli )

Kuru yufkadan gözleme. ( sucuklu, kaşar peynirli.)


Bu gün yine uzun süre ne pişirsem sorusu ile boğuştum :((( Genelde bu tarz sorunlarım yoktur, murfağa giderim, buzdolabını açarım ve mükün olan, ev halkınında beyeneceğini düşündüğüm bir yemek pişiririm. Ama bazen donup kalıyorum, onumu pişirsem bunumu pişirsem derken ortaya bir yiyecek çıkartamıyorum :)) Neyse sonuçta bu günkü rıskımız  bu gözlemelermiş, oldukca lezzetli ve sıcacık gözlemeler ev halkı tarafından beğenildi. Gerçi ufaklık neden ıspanaklı gözleme yok diye baya sitem etti ama, kendi gözlemesini kendisi pişirince peynirlilerden severek yedi. Evde kuru yufkanız varsa murlaka deneyin derim.

Kuru yufkadan gözleme. ( Peynirli, maydanozlu.)



Malzemeler :
 Kuru yufla ( istenilen miktarda.)
Lor peynirli, maydanozlu iç harcı.
Sucuk, kasar peynirli iç harcı.
Tereyağ.

Kuru yufkadan gözleme.

Yufkalarımızı islatalım ve temiz bir sofra bezinin üzerine bırakalım, üzerine yine temiz bir örtü örtelim. Yufkalarımız iyice yumuşayana kadar bekletelim, bu arada iç malzemelerimizi hazırlıyalım. Yumuşayan yufkamızın ortasına içmalzememizi yerleştirelim, dört tarafından gözleme katlar gibi katlıyalım ve kapaklı teflon tavaya yerleştitelim. Tavamızın altını  orta ısıda ayarlıyalım, kapağını kapataım. Kesinlikle sıvı yağ kullanmıyalım. ( Tereyağ lezzeti artıran büyük etken.)


Kuru yufkadan gözleme.

Ara ara konturol edip kızarıp kızarmadığına bakalım. Kızarınca tersini çevirelim ve üste gelen kızarmış tarafa tereyağ sürelim. Diğer tarafıda kızarınca yine tereyağ sürelim ve ocaktan alalım.


Kuru yufkadan gözleme.


Kuru yufkadan gözleme.


Afiye tolsun...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...