20 Mart 2013 Çarşamba

Ayva Reçeli

Ayva reçeli.


Reçel yapmayı severim,  yiyeceklerin araya gitmesini ise hiç sevmem. Bu nedenle ev halkı tarafından rabet görmeyen meyveleri reçel yapıyorum ;)) Taze taze hazırlanmış çeşit çeşit reçelleri kim sevmezki.

Malzemeler :
2 tane orta boy ayva.
2-2,5 su bardağı toz şeker.
4/1 limon suyu.
1-2 tane karanfil.
minicik serbet boyası.

Ayva reçeli...


Ayvalarımızı soyalım, ayıklayalım ve minik minik doğrayalım. Tanceremize koyalım, üzerini örtecek kadar su ekliyelim ve ayvalarımız yumuşayana kadar pişirelim. Pişen ayvalarımızın üzerine şekerimizi, limon suyumuzu, şerbet boyamızı ve karanfilimizi ekleyelim. Orta, kısık arası ocağımızda reçeleimiz kıvam alana kadar pişirelim. ( Ben reçellerimi pişirdiğim tencerede bir gece bekletiyorum, ara ara karıştırıp kıvamını konturol ediyorum, sonra kavanoza yerleştiriyorum.) Denemenizi tavsiye ederim ;)


Afiyet olsun...


18 Mart 2013 Pazartesi

Yumurtalı Ispanak.

Yumurtalı ıspanak.


Çok severim, özelliklede sabah kahvaltısında. Ama malesef  sık pişirdiğim söylenemez, hatta nadir pişiririm bile diyebilirim. Her pişirdiğimde de daha sık pişirip yemeliyim bu güzel lezzeti diye kendi kendime telkinlerde bulunurum ama yinede araya uzun zamanlar girer ben tekrar pişirene kadar :)
Sevenler varsa benim gibi arayı fazla açmasın, sık sık pişirip ev halkına sağlıklı bir besinle doyursun diyorum ve herkezin bildiği tarifi yazıyorum...

Malzemeler :

250 gr kadar ıspanak. ( ayıklanmış, güzelce yıkanmış ve doğranmış. )
1 orta boy kuru soğan.
2-3 yumurta.
biraz sıvı yağ.
biraz tereyağ.
pulbiber.
taze çekilmiş karabiber.
tuz.


Ispanaklı yumurta.


 Genişce bir tavaya yemeklik doğradığımız soğanlarımızı koyalım, biraz sıvı yağ ekleyelim ve  kavurmaya başlayalım. Kavrulan soğanlarımıza doğradığımız ıspanağımızı ilave edelim ve biraz tuz serpip tavamızın ağzını kapatalım. Ispanaklarımız suyunu salıp ekrar çekene kadar arada karıştırarak kavuralım. Pul biber, karabiber ve bir miktar tereyağ ekleyelim karıştıralım. Son olarak yumurtalarımızı kıralım, yumurtalarımız pişene kadar ocakta tutalım ve sıcak sıcak servis yapalım...
Afiyet olsun...

15 Mart 2013 Cuma

Çay Sofrası.

Çay Sofrası.


Bu ara arşivden bulduklarımı ekliyorum, fotoğraflarımın arada kaybolup gitmelerini istemiyorum. Evde bir sürü flash bellek var fotoğraf makinasındaki fotoğraflar ev halkından birileri tarafından alelacele bir tanesine  kaydediliyor, sonuç olarak bulabilene aşkolsun :(( Bu ve buna benzer bir çok fotoğraf buldum bu akşam :) birazda şaşırdım, ben meğer ne fotoğraflar kaybetmişim.

Galiba geçen seneden bu çay sofrası, ama konuklarım kimdi hatırlayamadım :((

Çay Sofrası.

Kolaylıklar diliyorum...

13 Mart 2013 Çarşamba

Ispanaklı, Peynirli Gözleme.

Ispanaklı, peynirli gözleme.

Madem blog sayfamı güncellemeye başladım, hiç hız kesmeden devam edeyim...
Bu günkü tarif arşivden,  yaz tatilinde bizler Türkiye deyken  annem, babam ve benim birlikde hazırladığımız ıspanaklı gözleme. ( Sibel ablam varmıydı şu an hatırlamıyorum, eğer vardıysa oda işin içindedir mutlaka :))
Yazın ıspanağı nereden buldunuz diye soran olursa, sevgili annem bizim için mevsiminde ıspanakları yıkayıp, doğrayıp, poşetleyip derin dondurucuda saklamış. Çünkü bilir bizlerin bu güzel lezzeti nekadar çok sevdiğimizi. Her izine gittiğimizde sevdiğimiz ne varsa bulunur, buluşturulur ve bizlere yedirilir :)) Bu aile geleneğidir, bütün  aile bizim için seferber olur. Bu durumda bizim küçük ailemizi çok mutlu eder :))

Malzemeler :

un.
ılık su.
tuz.
Bu üç malzeme ile yumuşakca bir hamur yoğurulur ve yarım saat kadar dinlendirilir. Küçük bir portakal büyüklüğünde bezeler hazırlanır, üzeri ürtülür. ( Yani bezelerin üzerinin kuruması engellenir.)


İç Harcı :

1kg ıspanak.
1 orta boy kuru soğan.
2 kalıp beyaz peynir.
2-3 yumurta.
1 demet maydanoz.
yarım demet dere otu. ( isteğe bağlı.)
1 kutu çiğ krema vada 2-3 kaşık kaymak ( isteğe bağlı, oldukca fazla lezzet katıyor.)
karabiber.
pul biber.
sıvı yağ.

Gözleme hamurumuzun açılmış hali.
Gözlememizin iç harcı yerleştirilmiş ve ilk katlama aşaması yapılmış.
Gözlememizin pişmeye hazır son hali.
Veee
gözlememiz pişerken.
Son olarak pişen gözlememizi tereyağı ile hafifce yağlıyalım. Sıcak sıcak afiyetle yiyelim.
Afiyet olsun...



11 Mart 2013 Pazartesi

Taze Brokoli ve Mantarlı Pizza.

Taze brokoli ve mantarli pizza.

Dün gelen misfirlerim için hazırlamışdım bu güzel pizzayı. Bayan konuklarım çok beğendi :)) Beylerin yorumlarını alamadım malesef. Ama  tabaklar boş döndüğüne göre onlarda beğenmişdir diye düşünüyorum. Pizzamin tüm malzemeleri çiğden konuluyor. Mantar ve brokoli çok hoş bir lezzet oluşturdu, sevenlere tavsiye ederim...

Taze brokoli ve mantarlı pizza.



Malzemeler :

pizza için hamur. ( Her hangi bir mayalı hamurda kullanabilirsiniz.)
1 kg un.
1paket yaş maya ( 20gr)
yarım litre ılık su ve süt karışımı.
1 çay bardağı sıvı yağ.
2 tane kesme seker.
tuz.

pizza.


domates sosu.
5-6 tane orta boy taze mantar.
taze brokoli ( yeterli miktarda )
kırmızı biber.
sarı biber.
yeşil biber.
çekirdeksiz zeytin.
kaşar peyniri.
1-2 diş sarımsak ( isteğe bağlı )
Pizza baharatı yada kekik.

Hamurumuzu merdane yardımı ile açalım, pişirme kağıdı serilmiş tepsimize yerleştirelim. Domates sosumuzdan bolca dökelim ve hamurumuzun üzerine yayalım. Kaşar peynirimizin bir miktarını domates sosumuzun üzerine serpelim. Sonrasında diğer malzemelerimizi tamamen kendi isteğimize göre yerleştirelim. Kekik vada pizza baharatı varsa ondan serpelim ve bol rendelenmiş kaşar peyniri serpelim.
200 C* Altı, üstü kızarana kadar pişirelim.
Sıcak sıcak servis yapalım.



Afiyet olsun...


8 Mart 2013 Cuma

Zeytinyağlı Taze Bakla.

Zeytinyağlı taze bakla yemeği.



Uzun zaman oldu blog sayfama yeni bir tarif eklemeyeli :((  Ama  artık sık sık güzcelleme yapmayı düşünüyorum. Bu gün bakla yemeği tarifi yayınlamak istedim, çünkü hayatımda ilk kez bakla yemeği pişirdim ;)  Yaklaşık yirmi senedirde hiç yemedim diyebilirim. Bakla ile ilgili geçmişten hatırımda kalanlar, yemeği yerken ağız içinde hissedilen kadifemsi dokusu, bu da çok hoşumuza gitmezdi. Ama iç baklaya bayılırdık, öyle ayıklayıp yemek çok hoşumuza giderdi.
Geçenlerde alışverişe çıktığımda türk bakkalında gördüm ve almak istedim. Sonra vazgeçtim, eşimin ve çocukların pek hoşuna gitmeyeceğini düşündüm. Eve geldim pişman oldum hem pişirmek, hemde yemek istediğimi farkettim. İki gün bakla sayıkladıkdan sonra gittim aldım, pişirdim, yedim, bayıldım :)) Okadar çok beğendimki anlatamam. Bakla sevenlerin dikkatine, baharda tam zamanı, sağlık içinde çok faydalı olduğunu okudum. Daha ne olsun....



Zeytin yağlı bakla.


Malzemeler :
yarım kg taze bakla.
1 büyük baş kuru soğan.
2-3 diş sarımsak.
3 orta boy domates.
yarım lımon.
1 çorba kaşığı un.
1 tane kesme şeker.
yarım çorba kaşığı biber salçası.
taze dereotu.
tuz.
taze çekilmiş karabiber.
pul biber.

Bakla yemeği.



Baklalarımızı ayıklayalım, benim baklalarım çok tazeydi. İstediğimiz büyüklükde doğrayalım. Limonlu suda bekletelimki kararmasın.
Ben düdüklü tencerede pişirdim bakla yemeğimi. Kuru soğanımızı yemeklik doğruyalım, biraz sıvı yağ ile kavuralım. Yıkadığımız baklaları ilave edelim ve karıştıralım, bir müddet kavuralım. Baklalarımızın rengi dönmeye başlayınca, minik doğranmış sarımsak, domatesleri ekleyelim ve biraz daha kavuralım. Sonrasında un, şeker, salça, karabiber, pulbiber, tuz, ve dereotumuzun yarısını ekleyelim. Üzerini örtecek kadar sıcak su ilave edelim ve düdüklü tenceremizin kapağını kapatalım.
Tencerenin düdüğü öttükden 8-10 dakika sonra ocağımızı kapatalım.
Tenceremizi açtıktan sonra bakla yemeğimizin üzerine sızma zeytinyağ gezdirelim, kalan dereotumuzu da tenceremizin üzerine doğruyalım. Yemeğimizi hırpalamadan, çok hafif karıştıralım.
Sıcak, ılık, soğuk servis yapabiliriz. Yanında yada üzerine yoğurt çok yakışıyor.

Afiyet olsun...









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...