2 Aralık 2014 Salı

Keten Tohumlu Çicek Ekmek.

Keten tohumlu çiçek ekmek.


Hayatımda 'ev ekmeğinin' özel bir yeri vardır, biz çocukken ev ekmeği değil 'köy elmeği' derdik :))
 Çünkü, köyümüzden evimize konuk olarak gelen hemen herkez ekmek getirirdi.
 Bizde ekmek geldiğini görünce çok sevinirdik. Hele birde canım annem ekmekleri kızartıp sofraya getirdimi resmen  bayram yapardık.
Annem evimizdede ekmek pişirirdi. O evdeki müthiş koku insanı öyle bir sarıp, sarmalardıki, anlatılmaz yaşanır :)) Eee böyle güzel, sıcacık, ekmek ve kek kokan bir evde büyüyünce. çocuklarıma haksızlık etmek istemiyorum. bizim evimizdede  sık sık ekmek pişiyor. Hatta kızlara, bu gün ekmek pişireceğim dediğimde çok mutlu oluyorlar. ' Anne biz bugün başka birşey yemiyeceğiz' diyorlar. Kim bilir  nasip olursa, belki onlarda kendi çocuklarına ekmek pişirirler ;)
ben seviyorum yaa ekmek kokusunu, kek ve kurabiye kokusunu. Benim evim hep vanilya koksun inşallah :))


Keten tohumlu çiçek ekmek.


Malzemeler.
1 kg un.
40 gr yaş maya.
2 kesme şeker.
1 su bardağı ılık süt.
yeteri kadar ılık su.
tuz.
çok az zeytinyağ.


Sarı, kahve rengi keten tohumu.

Öncelikle keten tohumlarımızı, teflon tavada biraz kavuralım. Çok fazla değil ama, kokusu gelene kadar ve soğutalım, ılıkda olabilir.


Keten tohumlu çiçek ekmek.
Keten tohumlu çiçek ekmek.
Keten tohumlu çiçek ekmek
Tüm malzemelerimizi katıp, hamurumuzu güzelce yoğuralım. Üzerini örtelim ve hamur iki katına çıkana kadar bekletelim. Kabaran hamurumuzu tekrar yumruklayalım. Sonra istediğimiz büyüklükde parçalar kopartalım ve avuç içimizde güzelce bezeliyelim. Tepsimize yada benim gibi kek kalıbına yerleştirelim.
Tekrar hamur iki katına çıkana kadar, yer mayası alması için bekletelim.

Keten tohumlu çiçek ekmek.
200C* de altı, üstü kızarıp, içini çekene kadar pişirelim. 
Bence pişirme ayarını herkez kendi fırınına göre ayarlamalı. 

Keten tohumlu çiçek ekmek.

Ekmeğimizin piştiğine emin olduğumuzda.  Temiz, yumuşatıcı deterjan kokmayan sofra bezi yada örtüye saralım. Mümkünse hemen kesmeyelim, iyice içini çekmesine ve ılımasını bekleyelim.


Afiyet olsun...

3 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...